Kvinnodräkten

Bindmössa eller styckemössa Mössan har en hård papperstomme och överklädd med siden i någon färg som harmoniserar med dräkten. Broderad mössa är alltid enligt dräktbeskrivningen för orten. Till mössan hör en rosett i nacken. Under mössan har man alltid ett stycke med en bred spets. Spetsen är formstärkt och sluter slät runt ansiktet.

Öramössa hör till några österbottniska dräkter. Den är en mjuk mössa sydd av siden eller tryckt bomullstyg kattun och har av sidenband öglor ”bandrosor” och sidenband hängande under hakan.

Lärftshatt eller huvan är sydd av halvlinne eller linnetyg och har spets i framkanten. 

Särken, blusen av linne eller halvlinne tyg. Blusen är sydd av raka stycken, ärmarna är vida och har rynkor eller veck vid ärmlinningen och upptill. Ärmen har ett ärmspjäll under armen som ger rörelsevidd. Blusen har list framtill eller bara ett halshål. Blusen kan ha hålsöm eller broderier i vitt eller i rött. 

Livstycket av samma tyg som kjolen eller av enfärgat kläde och skall vara åtsittande. Livstycket fodras med grovt linnetyg. 

Kjolen är av randigt halvylletyg eller av enfärgat kläde. Kjolens vidd är minst 3 meter. Kjolen har ett slätt parti fram och rynkad eller veckad med små täta veck från var sida bakåt. Kjolens längd är c. 15 cm från golvet. Under kjolen ska man ha en eller flera underkjolar, helst av halvylletyg, så att kjolen får en vacker vidd. 

Förkläde Förklädet är 80-90-100 cm breda och 5-10 cm kortare än kjolen. Förklädet är upptill rynkat eller veckat. Till de flesta dräkterna hör olika alternativ till förkläden. Vitt lin- eller halvlinnetyg med eller utan hålsöm, linong(tunt mönstervävt bomullstyg tyg)halvylle eller sidenförkläde. 

Kjolsäcken fästes till kjolens linning med mässingskrok eller har ett eget mönstervävt band att fästa runt midjan. Den bärs under förklädet på höger sida delvis under förklädet. Kjolsäcken hör till varje dräkt. 

Axeldukar Till folkdräkten kan bäras olika axeldukar. Sidensjal i färger och mönster som harmoniserar med dräktens färger. Yllemuslin dukar med granna blommor på vitt, svart eller röd botten. Till några dräkter finns som alternativt en vävd bomullsduk. 

Tröjan är sydd av enfärgat kläde eller halvylletyg, och till några dräkter randigt halvylle tyg. Den är fodrad med grovt linnetyg. Längden på tröjan kan variera från mycket kort till halvlång och den har ofta körten i ryggen. 

Skor Svarta folkdräktskor med eller utan mässingsspännen enligt orten. 

Strumpor av bomull eller ylle och är knälånga eller överknästrumpor. Flätade/ språngande strumpeband knyts under knä för att hålla strumporna uppe. 

Smycken Med folkdräkten använder man inte dagens smycken helst inte armbandsklocka. Till några dräkter hör silversmycke med röda stenar, pärlband eller brosch. Dukens silvernål bärs med axelduken till alla dräkter.