Mansdräkten

Huvudbonad Förr i tiden hade man alltid en huvudbonad på sig. Hatten kan vara en hög cylinder eller en låg, bredbrättad filthatt, skärm mössa eller stickad luva i ylle.

Skjorta av linne eller halvlinne tyg. Blusen är sydd av raka stycken, ärmarna är vida och har rynkor, stripade rynkor/paralleella rynkor eller veck vid ärmlinningen och upptill axeln. Ärmen har ett ärmspjäll under armen och halsspjäll som ger rörelsevidd. Blusen har list framtill eller bara ett sprund. Skjortan käpps med trådknappar eller pärlemor knappar. Skjortan kan ha hålsöm eller broderier i vitt eller i rött.

Halsduk enfärgad eller mönstrat siden. Halsduken är en fyrkantig duk som viks till en triangel och sedan rullas ihop till en 5 cm bred remsa. Halsduken knyts två varv om halsen och den ger stöd och håller kragen upp. Man knyter med två knutar och sticker ändorna under västen.

Väst är av smalrandigt halvylle tyg eller av kläde. Till knäbyxa dräkter är västen så lång att byxornas linning är täckt, men byxluckans knappar syns. Till långbyxa dräkten kan västen också vara så kort att skjortan syns mellan västen och byxlinningen. Västen har bra passform och knäpps med mässings, nickel, spegel eller med tyg överklädda knappar. Skjortkragen skall stå upp ovanför västkragen och halsduken skall synas även om västen knäpps ända upp till halsen. 

Byxor är med smal eller bred lucka och knä- eller långbyxor av vadmal. Byxorna sitter bra och har veck i ryggen som ger rörelsevidden i byxorna. Om man använder hängslen skall även de helst vara historiskt riktiga. Förr var hängslena av läder eller av tyg och läder, men även virkade hängslen har förekommit. Vita brudgumshängsel av linnetyg med breda hålsömmar hör till några dräkter. 

Rock, kallas också tröja, är av vadmal. Till en del dräkter är tröjan kort och till andra lång. Folkdräkten är ofullständig utan tröja. Tröjan har metall eller med tyg överklädda knappar ofta i två rader. Tröjan ha fickor och många har skört, sprund eller veck i ryggen prydda med knappar.
Tröjan har bra passform och man använder den mest öppet så att västen syns också. 

Strumpor ylle eller bomullsgarn, skall nå ovanom knäet. De hålls uppe med vävda eller flätade strumpeband som binds två varv om benet strax under knäet. Ändarna kan stickas in under bandet eller knytas med knut och rosett som inte sys under knälinningen. 

Bälte enligt dräkt beskrivningen till många dräkter kan en söljebälte enligt orten bäras. De har söljen i olika former eller utan och bärs på byxorna nedanom linningen. Bältet är bara bevis om välstånd. 

Fickklocka med kedja kan användas till alla dräkter men helst inte armbandsklocka

Kapprock, hellångt ytterplagg av vadmal kan användas till alla mansdräkter