Tillbaka

Korpo

Korpo, Åboland


Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier. Mössan har stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara röd, grön, svart eller naturvit.
Blus
Hel- eller halvlinne blus av vitt lärft. Krage, framlist och ärmlinningar prytt med kråkspark i rött. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Snörliv av samma tyg som kjolen, fastsydd i livstycket. Ränderna i spetsig vinkel i ryggen.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med ränder i grönt, rött, ljusblått och vitt på svart botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av röd kläde eller halvylle tyg prydd med urklippta figurer i grönt.
Förkläde
Förkläde av grönt kläde eller halvylletyg. Mönstervävda förklädesband knyts till vänstersida.
Axelduk
Axelduk är av tryckt yllemuslin med blommönster eller sidenduk. Duken bärs innanför livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita eller röda bomulls-eller yllestrumpor
Skor
Svarta folkdräktsskor med eller utan mässingsspänne
Tröja
Tröja av svart kläde eller halvylletyg med långa flikskört. och 2 överklädda knappar i ryggen och ärmarna utan uppslag .

Mansdräkt

Huvudbonad
Svart skärmmössa.
Skjorta
Hel- eller halv linne skjorta av vitt lärft. Skjortan har, bred delvis nedvikt krage med framlist samt hals-och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på ärmsömmen.
Halsduk
Halsduk av svart siden.
Väst
Västen av halvylle tyg i grönt röt, ljusblått och vitt på svart botten. Västen har 6 stölingar, låg ståkrage och utan uppslag. Västen till långbyxdräkten är av samma tyg men knäppt med 6 par stölingar , låg ståkrage och uppslag knäppt genom slaget med en stöling .
Byxor
Knäbyxor av mörkblå vadmal med smal lucka knäppt med två stölingar. Vid knäna ovala mässingsspännen, 3 stölingar vid knäsprundet. Långbyxorna av mörkblå vadmal med dubbel lucka knäppt med 4 stölingar
Rock
Rocken av mörkblå vadmal, sjalkrage, knäppt med 5 par stölingar. I ryggen mitt söm och sidsömmar med skörtveck prydda med 1 stöling, ärmuppslag med en stölling. Långbyxdräkten, samma som till knäbyxa dräkten utom att ryggen är utan skörtar och stölingar
Strumpor
Släta blå eller gråa bomulls eller yllestrumpor. Strumpor till långbyxa dräkten är svarta.
Skor
Svarta folkdräktskor med eller utan mässingsspännen. Till långbyxdräkten svarta snörskor.